Karczochy w ziołowym bulionie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mało popularne w naszym kraju warzywo. Jeśli poznacie jego smak, sądzimy, że przypadnie wam do gustu.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 karczochy
    cytryna
    2 pomidory
    2 szalotki
    ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    200 ml białego wina
    otarta skórka z cytryny
    125 ml bulionu cielęcego
    zioła (bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon)

Karczochy w ziołowym bulionie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczochy w ziołowym bulionie 1. Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.
    W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min
    Pomidory sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem miąższ. Pokroiłem na kostkę.
    Szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem i przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem winem , dodałem starta skórkę cytryny i sok z niej 3 łyżki oraz bulion z cielęciny, zagotowałem na mocnym ogniu do odparowania 1/3 płynu.
    Pęczek różnych ziół ( bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon ) po umyciu oberwałem Razem z kostkami pomidorów dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem karczochy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy