Przygotowana na szybko ze składników , które były pod ręką.
1 godz. 10 min
Składniki:
500 g karkówki w plastrach
duża marchewka
średnia pietruszka
2 cebule
3 duże pomidory ok. 400 g
2 łyżki keczupu pikantnego
przyprawa do karkówki
papryka słodka mielona
sól czosnkowa
pieprz
3 łyżki oleju
Karkówka na czerwono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć przyprawą do karkówki.
Warzywa obrać, umyć.
Cebulę pokroić w półplasterki, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tartce.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
2.Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron, przełożyć do rondelka.
Włożyć na patelnię cebulę, chwilę smażyć, dodać utarte marchew i pietruszkę.Smażyć 5 minut , włożyć wszystko do rondelka z mięsem.
Podlać 150 ml wody, przykryć i dusić na małym ogniu ok. pół godziny.
Dodać pomidory i gotować jeszcze 15 minut.
3.Na koniec doprawić keczupem, solą , pieprzem i papryką.
Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.
Porady
Jeśli ktoś lubi ostre smaki może dodać paprykę ostrą zamiast słodkiej.
Komentarze