Karkówka na ostro

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Danie świetnie pasuje do obiadu, pieczywa na duże święta rodzinne jak i niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    4 cebule mogą być czerwone
    3 ząbki czosnku

    Zalewa:
    1 szklanka ketchupu pikantnego
    1 kostka rosołowa
    1 szklanka wody
    1 posiekany ząbek czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki musztardy francuskiej Kamis

Karkówka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić na porcje grubości ok 1 cm. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić drobniutko. Następnie mięso układać plastrami w misce i natrzeć cebulą i czosnkiem. Miskę zafoliować folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc.
  • 2. Następnego dnia przełożyć mięso do rękawa. Z podanych wyżej składników zrobić zalewę i polać sosem mięso. Rękaw zawiązać i wstawić do piekarnika na temp.:180 stopni C
    czas: 1,5 godz

Porady

30 min przed końcem pieczenia przebić worek aby mięso się ładnie zarumieniło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy