Proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Jabłko w farszu sprawia że, mięso jest soczyste i smaczne.
Składniki:
karkówka ok 1,5 kg
40 dag mięsa mielonego
3 duże cebule
3 jabłka
1 jajko
2 kromki chleba
pół szklanki mleka
przyprawy:sól, pieprz, przyprawa do karkówki, 1 łyżeczka tymianku
olej
Karkówka na słodką nutę z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną cebulę obieramy i kroimy w kostkę, jedno jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko i namoczone w mleku kromki chleba. Doprawiamy slą i pieprzem. W mięsie robimy kieszeń. Karkówkę nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, tymiankiem i przyprawą do karkóki. Przygotowanym farszem nadziewamy mięso. Obkładamy jabłkami i cebulą pokrojonymi w plasterki. Karkówkę pieczemy k 150 min w rękawie do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze