Karkówka pieczona w kiszonych liściach winogorn

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Karkówka wieprzowa pieczona w kiszonych liściach winogron po upieczeniu pozostaje krucha i soczysta.

  • 8 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
    sól
    pieprz
    płatki papryki ostrej
    ziarna kolendry
    gorczyca
    2-3 ząbki czosnku
    majeranek

    około 10 liści kiszonych winogron

Karkówka pieczona w kiszonych liściach winogorn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieprz, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Czosnek kroimy w plasterki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.

    Mięso dokładnie owijamy liśćmi winogron, przekładamy najlepiej do żeliwnego naczynia, przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piecyka nastawiamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy 1,5 godziny. Mięso po upieczeniu zostawiamy przez 30 minut w garnku, żeby odpoczęło. Podajemy na gorąco lub na zimno jako wędlinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy