Karkówka pod kołderką z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

Pomidory nadają mięsu świetny smak

Składniki:

  • 1 cebula
    200 g mielonego mięsa
    kilka suszonych pomidorów
    sól, pieprz
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
    400 g przecieranych pomidorów w zalewie
    6 plastrów karkówki
    1 por
    100 g sera gouda

Karkówka pod kołderką z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i siekamy, pomidory kroimy w kosteczkę Dodajemy razem do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • 2. Naczynie do zapiekania wypełniamy przecieranymi pomidorami, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • 3. Plastry karkówki rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Następnie mięso układamy na sosie pomidorowym i na każdym kawałku rozsmarowujemy porcję mięsa mielonego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, po tym czasie posypujemy porem pokrojonym w plasterki i posypujemy startym serem, zapiekamy kolejne 5 minut.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy