Karkówka pod ziemniaczano-serową skarupką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna zapiekanka ; karkówka zapiekana z ciastem na placki połączonym z żółtym serem zaskoczy smakiem najbliższych.

  • 40 min

Składniki:

  • składniki;4 steki z karkówki ( bez kości),placki ziemniaczane w proszku 400 gr, sól,pieprz olej rzepakowy,200 gr kwaśnej śmietany, 150 gr sera do zapiekanek.

Karkówka pod ziemniaczano-serową skarupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sposób wykonania ; karkówkę umyć osuszyć ,oprószyć solą i pieprzem .Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć na nim karkówkę po 10 - 15 min z każdej strony.
  • 2. Podsmażone steki wyjąc i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym .Ciasto na placki wymieszać ze śmietaną i potartym na grubych oczkach tarki serem .Doprawić pieprzem i solą do smaku .Tak przygotowaną masę rozprowadzić na stekach.
  • 3. Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika na 30 min. Zapiekać w temperaturze ( termoobieg - 180 stopni) .Podawać można z kolorową warzywną sałatką. Udekorować podając .

Porady

Placki można również upiec osobno i poukładać na mięsie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy