Karkówka w kapuście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten przepis znam od bardzo dawna. Teraz robię karkówkę rzadziej, bo cała moja rodzina rozjechała się po świecie. Ale gdy tylko wszyscy przyjeżdżają do domu na święta, właśnie to danie podaję na stół.

Składniki:

  • ● 1 kg karkówki
    ● 1 kg kapusty
    Marynata:
    ● 1 szkl. piwa lub wytrawnego wina
    ● 4 łyżki oleju
    ● sól, pieprz
    ● przyprawy
    ● dużo cytryny

Karkówka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty
    mieszamy w misce,
    wkładamy mięso.
  • 2. Po 12 godzinach karkówkę
    wyjmujemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem. Następnie
    podsmażamy z obu stron na
    rozgrzanym tłuszczu i przekładamy
    do podgotowanej, ale
    nieodcedzonej kapusty.
  • 3. Wlewamy marynatę, przykrywamy
    i dusimy około
    godziny na małym ogniu.

Porady

W taki sposób można również przygotować inne mięso, np. schab lub żeberka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy