Karkówka w pieczarkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przyrządziłam ją dla chłopaka kiedy nie miałam czasu żeby stać w kuchni i pilnować gotującego się mięsa

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej w kawałku
    300 g pieczarek
    2 cebulki
    3 łyżki śmietanki
    przyprawy do smaku
    pieprz, sól
    papryka słodka
    łyżka cząbru
    łyżeczka kminku
    3 kulki ziela angielskiego
    łyżka mąki

    2-3 spore ziemniaki
    łyżka oliwy
    łyżeczka tymianku
    3 ząbki czosnku

Karkówka w pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do torebki do pieczenia wkładamy karkówkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki, cebulkę również pokrojoną w ćwiartki i przyprawy. Zamykamy torebkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. godzinę. ziemniaki kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem, dodajemy czosnek, rozkładamy na papierze do pieczenia i również wkładamy do piekarnika. Po tym czasie przelewamy sos wytopiony z karkówki z pieczarkami i cebulką, dodajemy śmietankę i zagęszczamy mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy