Karkówka w sosie cebulowym

0 (0 ocen)

Mało składnikowe, pyszne danie na szybki obiad :-))

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki
    5 - 6 cebul
    kostkę mięsną
    sól, pieprz
    1 liść laurowy
    2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
    mąka

Karkówka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić na 1-1,5 cm plastry, rozbić, posolić i popieprzyć. Obtoczyć lekko w mące i smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony. Następnie przesmażone kotlety przełożyć do garnka.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w piórka, smażymy na tej samej patelni, nie zmieniając oleju. Jak się lekko ze złoci przerzucamy wszystko do garnka z mięsem. Podlewamy wodą ok. 250 ml, dodajemy kostkę mięsną i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu ok. 1 - 1,5 h. Od czasu do czasu należy zamieszać, żeby się nie przypaliło i ewentualnie podlać wodą gdyby było za gęste. Pod koniec duszenia dodać ziele angielskie, liść laurowy i przyprawić do smaku.

Porady

Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy