Karkówka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić na 1-1,5 cm plastry, rozbić, posolić i popieprzyć. Obtoczyć lekko w mące i smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony. Następnie przesmażone kotlety przełożyć do garnka.
2.Cebulę obrać i pokroić w piórka, smażymy na tej samej patelni, nie zmieniając oleju. Jak się lekko ze złoci przerzucamy wszystko do garnka z mięsem. Podlewamy wodą ok. 250 ml, dodajemy kostkę mięsną i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu ok. 1 - 1,5 h. Od czasu do czasu należy zamieszać, żeby się nie przypaliło i ewentualnie podlać wodą gdyby było za gęste. Pod koniec duszenia dodać ziele angielskie, liść laurowy i przyprawić do smaku.
Komentarze