Karkówka w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

Grzyby nadają daniu niesamowity smak

Składniki:


  • 1/2 kg karkówki w plastrach
    1 marchewka średniej wielkości
    5 grzybków suszonych
    średniej wielkości cebula
    mąka
    olej
    sól
    pieprz
    przyprawa typu warzywko

Karkówka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć i zostawić tak na noc.Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i warzywkiem. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce, co by mięso przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa obtoczyć w mace i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. następnie dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę i cebulę. całość przesmażyć. Zalać grzybami razem z wodą, w której się moczyły. Całość przykryć i dusić, aż grzyby i mięso będą miękkie. Można sos zagęścić i zabielić, choć po długim duszeniu i mące, jaka była na mięsie nie jest to konieczne.

Porady

Do dania można dodać różne grzyby, co wzbogaci i urozmaici smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy