Karkówka z cebulową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety z karkówki oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Wstawić do lodówki na conajmniej 30 minut.
2.Cebule obrać, umyć i pokroić w gruba kostkę. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić na nim cebulę. Co jakiś czas wymieszać, aby się nie przypaliła. Do cebuli wlać gorącą wodę i dodać bulionetkę do duszonych mięs. Całość dusić ok. 15 minut. W tym czasie kotlety z karkówki usmażyć na oleju z obu stron na rumiany kolor.
3.Do cebulowego wywaru dodać 1 łyżkę musztardy, sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety przełożyć do sosu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godzinę do miękkości mięsa. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką :)
Komentarze