Karkówka z cebulową nutą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Któż z nas nie lubi soczystego mięska? :) sama byłam zaskoczona smakiem więc w tej wersji jak najbardziej polecam :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    500 ml wrzącej wody
    2 duże cebule
    1 bulionetka do duszonych mięs
    1 łyżka musztardy
    sól, pieprz, olej do smażenia

Karkówka z cebulową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety z karkówki oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Wstawić do lodówki na conajmniej 30 minut.
  • 2. Cebule obrać, umyć i pokroić w gruba kostkę. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić na nim cebulę. Co jakiś czas wymieszać, aby się nie przypaliła. Do cebuli wlać gorącą wodę i dodać bulionetkę do duszonych mięs. Całość dusić ok. 15 minut. W tym czasie kotlety z karkówki usmażyć na oleju z obu stron na rumiany kolor.
  • 3. Do cebulowego wywaru dodać 1 łyżkę musztardy, sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety przełożyć do sosu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godzinę do miękkości mięsa. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką :)

Komentarze

Podobne przepisy