Karkówka z lukrecją

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 10 min

Przepis na karkówkę przygotowaną w dość ciekawej marynacie. Po minimum 12 h zamarynowana karkówka jest gotowa do pieczenia.

  • 13 godz. 10 min

Składniki:

  • - karkówka - 6 plastrów
    - olej - 2 łyżki + 1 łyżeczka
    - przecier pomidorowy - 2 łyżeczki
    - suszona lukrecja - 1 łyżeczka
    - sól, pieprz, ostra papryka
    - cebula - 1 duża szt

Karkówka z lukrecją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04kr3ri 1. Mięso myjemy i przekładamy na ręcznik papierowy. Olej łączymy z przecierem pomidorowym i przyprawami. Mięso zanurzamy w marynacie, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 h.
  • image-2528b2x 2. Po 12 h - cebulę kroimy w piórka, naczynie żaroodporne smarujemy łyżeczką oleju i układamy w nim mięso warstwami tj. połowa plastrów karkówki, 1/2 pokrojonej cebuli, pozostawała część mięsa i pozostała 1/2 cebuli. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Mięso pieczemy ok 1h. Mięso wyśmienicie smakuje z ziemniakami i konserwowymi ogórkami. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy