Karkówka z miodem

0 (0 ocen)

  • Średni

Zapiekanka z karkówki.

  • Średni

Składniki:

  • - karkówka: 2 kilogramy
    - cebula: 7 sztuk
    - przyprawa (1,5 opakowania przyprawy do żeberek z miodem): 1.5 sztuki
    - keczup (mały słoik): 1 sztuka
    - przecier pomidorowy (mały słoik): 1 sztuka
    - miód: 1 łyżeczka
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka

Karkówka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem.
    Dzielimy na porcje i posypujemy
    przyprawą do żeberek.
  • 2. Cebule kroimy w niezbyt
    drobną kostkę. W brytfannie
    układamy warstwowo: 1/3 pokrojonej
    cebuli, połowę mięsa,
    1/3 cebuli, keczup (tyle, by
    przykryć cebulę), pozostałe
    mięso i resztę cebuli.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do
    temperatury ok. 180 °C i wstawiamy
    przykrytą brytfannę
    z karkówką. Po godzinie do
    mięsa dodajemy przecier pomidorowy
    wymieszany z miodem
    i lekko oprószamy solą.
    Pieczemy kolejną godzinę, aż
    mięso będzie miękkie. Jeśli
    chcemy uzyskać więcej sosu
    z pieczenia, karkówkę podlewamy
    wodą.
  • 4. ● Mięso oprószone przyprawą
    warto włożyć na kilka godzin
    do lodówki.
    ● Natarte przyprawą plastry
    mięsa można najpierw krótko
    obsmażyć, a później zapiec
    z cebulą i przyprawami do miękkości.
    Skróci to czas pieczenia.

Komentarze

Podobne przepisy