Karkówka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem.
Dzielimy na porcje i posypujemy
przyprawą do żeberek.
2.Cebule kroimy w niezbyt
drobną kostkę. W brytfannie
układamy warstwowo: 1/3 pokrojonej
cebuli, połowę mięsa,
1/3 cebuli, keczup (tyle, by
przykryć cebulę), pozostałe
mięso i resztę cebuli.
3.Piekarnik rozgrzewamy do
temperatury ok. 180 °C i wstawiamy
przykrytą brytfannę
z karkówką. Po godzinie do
mięsa dodajemy przecier pomidorowy
wymieszany z miodem
i lekko oprószamy solą.
Pieczemy kolejną godzinę, aż
mięso będzie miękkie. Jeśli
chcemy uzyskać więcej sosu
z pieczenia, karkówkę podlewamy
wodą.
4.● Mięso oprószone przyprawą
warto włożyć na kilka godzin
do lodówki.
● Natarte przyprawą plastry
mięsa można najpierw krótko
obsmażyć, a później zapiec
z cebulą i przyprawami do miękkości.
Skróci to czas pieczenia.
Komentarze