Karkówka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso zamarynować i wstawić do lodówki na ok.godz. przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja piekę w gęsiarce) podlać połową rosołu.dodać cebulkę pokrojoną w pióra i paprykę w grube paski. piec ok.70 min.w 190 200 stopniach.po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej(żeby mięsko ładnie się zarumieniło)gdy karkówka będzie prawie miękka dodać ziemniaki obrane i pokrojone w ósemki a do tego mrożonkę i resztę rosołu. przykryć pokrywką żeby mięsko nie było suche i piec do miękkości warzyw.powstały sos można zagęścić odrobiną zawiesiny z wody i mąki.
Porady
co jakiś czas sprawdzam mięsko i podlewam je powstałym sosem.czasami zamiast papryki i mrożonki dodaje do potrawy namoczone wcześniej suszone grzyby i też jest pysznie.ziemniaki można posypać ulubionymi przyprawami
Komentarze