karkówka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

uwielbiam dania jednogarnkowe. lubię w kuchni spędzać czas....ale nie przy zmywaniu:-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki.
    marynata:4 łyżki oleju.2 ząbki czosnku. po 2 liście laurowe i ziela angielskie.sól do smaku.przyprawa do karkówki.


    2 cebule.papryka czerwona,6 średnich ziemniaków.mrożonka wiosenna.ok.0.5 l rosołu

Karkówka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso zamarynować i wstawić do lodówki na ok.godz. przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja piekę w gęsiarce) podlać połową rosołu.dodać cebulkę pokrojoną w pióra i paprykę w grube paski. piec ok.70 min.w 190 200 stopniach.po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej(żeby mięsko ładnie się zarumieniło)gdy karkówka będzie prawie miękka dodać ziemniaki obrane i pokrojone w ósemki a do tego mrożonkę i resztę rosołu. przykryć pokrywką żeby mięsko nie było suche i piec do miękkości warzyw.powstały sos można zagęścić odrobiną zawiesiny z wody i mąki.

Porady

co jakiś czas sprawdzam mięsko i podlewam je powstałym sosem.czasami zamiast papryki i mrożonki dodaje do potrawy namoczone wcześniej suszone grzyby i też jest pysznie.ziemniaki można posypać ulubionymi przyprawami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy