Karkówka z warzywami w tagine

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W ostatnim czasie tagine to jedno z moich ulubionych naczyń do zapiekania. Danie przygotowujemy od początku do końca tym samym naczyniu, można ułożyć fantazyjne kompozycje i podajemy od razu w tym samym naczyniu. I oczywiście najważniejsze dzięki kształtowi naczynia danie wychodzi pełne smaku i aromatów.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej, użyłam BIO
    papryka ramiro
    pomidor żółty i czerwony
    kilka plasterków bakłażana
    cebula czerwona i biała
    młoda cukinia
    kolba kukurydzy
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    szczypiorek do posypania

Karkówka z warzywami w tagine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry, nacieramy przyprawami. Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w plasterki,
    Pozostałe warzywa również kroimy w plasterki.
    W tagine układamy naprzemiennie plastry warzyw i mięsa. Całość posypujemy solą ziołową i pieprzem kolorowym. Naczynie przykrywamy i zapiekamy w 180°C przez 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Możemy podawać bezpośrednio w naczyniu, w którym przygotowaliśmy potrawę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy