Mój autorski przepis na karmelizowaną gruszkę z kaszą jeczmienną i gożdzikami jest pochwałą prostoty. Kasz w tym deserze zyskuje zupełnie nowy smak, orzechowo-maślany i ta słodycz...
Karmelizowana gruszka z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotowaćw osolonej wodzie ( 15 minut).
2.Gruszkę umyć, przekroić na pół, wydrążyć, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ gruszki odłożyć na talerzyk.
3.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gożdziki,wsypać cukier muscovado, karmelizować gruszki wraz z miąższem. Powinny lekko zmięknąć.
4.Gruszki przełożyć na talerzyki, wypełnić kaszą, na wierzchu ułożyć kawałki karmelizowanego miąższu. Polać słodkim sosem, który powstał podczas karmelizowania.
5.Rada: gruszka z kaszą doskonała także na śniadanie. Jedzmy kasze,jedzmy owoce.
Komentarze