Karmelizowane banany przekładane jogurtem i pierniczkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Śniadanie w korzennym klimacie

  • 15 min

Składniki:

  • 2 banany
    2 łyżeczki cukru
    sok z połowy cytryny
    szklanka jogurtu naturalnego
    łyżeczka miodu
    szczypta cynamonu
    kilka pierniczków

Karmelizowane banany przekładane jogurtem i pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany pokroić na plasterki, wrzucić do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny, włączyć palnik i jakiś czas gotować do momentu aż staną się lepkie i zmiękną.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Jogurt połączyć z miodem i cynamonem.
    Pierniczki skruszyć na pył, w moździerzu lub tłuczkiem.
    Nakładać warstwami do wysokiej szklanki: pierniczki, jogurt, banany i powtórzyć jeszcze raz.
    Wierzch posypać odrobiną pierniczków, ozdobić miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy