Karmelizowane szpecle z kompotem śliwkowym i orzeszkami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Nie sądziłam, że kluski a dokładnie karmelizowane szpecle tak cudownie smakują, a jeszcze w połączeniu z lekko zagęszczonym kompotem śliwkowym.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • KLUSKI :

    15 dag mąki
    5 dag mielonych orzechów laskowych
    5 jaj
    7,5 dag cukru + 2 łyżki
    szczypta soli

    PONADTO:

    słoik śliwek w kompocie
    laska cynamonu
    mąka
    2 łyżki masła

Karmelizowane szpecle z kompotem śliwkowym i orzeszkami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę, orzechy, jaja, sól i 5 dag cukru wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę.
  • 2. Odłożyć ciasto na 30 min, żeby odpoczęło.
  • 3. Śliwki odcedzić. Sok zagotować/ trochę zostawić na rozmieszanie mąki/ z 2,5 dag cukru i laską cynamonu.
  • 4. Mąkę rozmieszać z sokiem, wlać do gotującego się pozostałego soku, mieszając zagotować.
  • 5. Zdjąć garnek z ognia- dodać śliwki.
  • 6. Opierając deskę do krojenia na garnku rozsmarować nożem ciasto i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Gotowaćok 3 min.
  • 7. Na paletni rozgrzać masło, do roztopionego dodać 2 łyżki cukru, chwilę skarmelizować, dodać odcieknięte ugotowane szpecle. Smażyć ok 5 min.
  • 8. Szpecle podawać z kompotem śliwkowym, posypać orzeszkami.

Porady

Można użyć gotowych szpecli.

Komentarze

Podobne przepisy