Karmelki toffi

0 (0 ocen)

Powstały przez przypadek, a okazały się strzałem w 10.

Składniki:

  • 300 g cukru
    50 g miodu
    250 ml śmietany 30 %
    aromat waniliowy

Karmelki toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, miód i 5 łyżek wody doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok.5 minut.
  • 2. Kremówkę zagotowujemy z aromatem, po czym stopniowo dodajemy masę miodową, cały czas mieszając. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu ok.30 minut.
  • 3. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na papier do pieczenia i rozsmarowujemy na grubość 1,5 cm .
  • 4. Po całkowitym stężeniu masę kroimy na małe kwadraciki o boku 2 cm i z każdego kawałeczka formujemy kuleczkę. Schładzamy, ponieważ karmelki lubią się odkształcać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy