Karmelowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni ok.20 min.
2.Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody (zagotowanej). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody (wrzątek, żeby się dokładnie rozpuściła). Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mase krówkową, rozpuszczoną kawę i ostygniętną żelatynę, miksujemy wszystko razem. Schładzamy.
3.Resztę kawy rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.Na ostygnięty biszkopt wykładamy 1/3 tężejącej masy. Wykładamy biszkopty lekko zanurzone w kawie i przykrywamy resztą masy. Schładzamy.
4.Śmietankę ubijamy z pudrem. Mieszamy z rozpuszczoną w 1/3 szklance wody żelatyną. Wkładamy do lodówki i czekamy jak poprzednio, aby lekko stężała.Wykładamy ją na masę toffi i polewamy płynną czekoladą rozpuszczoną w "kąpieli wodnej".
5.Schładzamy przez przynajmniej 3-4 godziny, aż wszystko się mocno zetnie
Komentarze