Karmelowiec z bezą biszkoptową

0 (0 ocen)

  • 50 min

To fantastyczne ciasto na każdą okazję. Ma delikatne biszkoptowo-bezowe ciasto i pyszną karmelową masę.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt z bezą :
    6-7 jajek
    Szklanka mąki
    Szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 białka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru pudru
    Masa karmelowa:
    Puszka masy krówkowej
    1,5 kostki masła
    Kilka łyżek spirytusu

Karmelowiec z bezą biszkoptową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbij do miski i zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem i delikatnie połącz całość łyżką drewnianą. Wylej na blachę o wym.. 24 na 38cm i piecz około 30 minut. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż na dwie części. Każdą dokładnie zwilż wodą. Białka ubij i dodaj cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Piankę wyłóż na biszkopty. Piecz w temp. 160-150 stopni aż do zezłocenia.
  • 2. Miękkie masło utrzyj dodając masę krówkową i spirytus.
    Biszkopty przełóż masą składając je bezą do środka. Wierzch także udekoruj masą i startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy