Smażę je w karnawale. Ładnie prezentują się na stole i wybornie smakują.
Składniki:
35 dag mąki
10 dag cukru pudru
5 dag masła
2 jajka i żółtko
1/4 szkl. śmietany 18-proc.
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia
Karnawałowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło. Siekamy.
2.Jajka rozkłócamy z żółtkiem. Ucieramy z 1/2 cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy
ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki.
3.Gwiazdki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze