Karnawałowe kęsy Klepoatry

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna i efektowna przekąska - idealna na przyjęcie

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe-arkusz: 1 sztuka
    - boczek wędzony surowy: 400 gramów
    - miękki serek kozi: 300 gramów
    - śmietana 18%: 2 łyżki
    - pieprz czarny do smaku: 1 szczypta
    - kiełki rzodkiewki: 20 gramów

Karnawałowe kęsy klepoatry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kęsy Kleopatry 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Z ciasta francuskiego wycinamy 12 krążków o średnicy 5cm, układamy je na blasze, nakrywamy papierem i obciążamy inną blachą /żeby za bardzo nie wyrosły i nie wybrzuszały się/. Pieczemy 25 minut /ostatnie 5 minut bez obciążenia/ na złoty kolor. Boczek topimy na patelni i osuszamy na papierowych ręcznikach. Serek mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem. Krążki ciasta smarujemy serkiem, posypujemy boczkiem i dekorujemy kiełkami. /na zdjęciach wersja z podwójnym przełożeniem/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy