Karnawałowe Pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste smaczne pączki nadziewane powidłami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg maki pszennej
    • ½ kostki masła
    • 2 szk. mleka
    • 10 żółtek
    • ½ szk. cukru
    • 10 dag drożdży
    • Powidła
    • Cukier puder do posypki
    • Olej do smażenia

Karnawałowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Drożdże przekładamy do małej miseczki, kruszymy dodajemy 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej oraz ½ szk. ciepłego mleka. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe mleko oraz dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • pączki 3. Następnie rozwałkowujemy, robimy np. dużym kubkiem kółka. Na środku każdego koła układamy po łyżeczce powideł i zwijamy robiąc kulę.
  • pączki 4. Smażymy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni z każdej strony.
  • pączki 5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    Gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy