karnawałowe róże

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Karnawałowe róże nie tylko są pyszne ale również pięknie wyglądają na karnawałowym stole, swoim wyglądem zapraszają aby ich spróbować.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - stopione masło: 1 łyżka
    - wanilia: 2 łyżeczki
    - wódka: 3 łyżeczki
    - cukier: 3 łyżeczki
    - sok z pomarańczy i cytryny: 1 łyżeczka
    - mąka: 4.5 szklanki
    - tłuszcz do smażenia -smalec: 4 sztuki
    - wiśnie: 20 sztuk
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - żółtek: 10 sztuk
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier puder do posypania: 0.5 szklanki

Karnawałowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać w mikserze wszystkie składniki oprócz mąki, którą dodajemy stopniowo. Wyjmować partiami aby ciasto nie wyschło. Podsypać trochę mąki i rozwałkować, wycinać 3 kółka o różnej średnicy, każde kółko naciąć na brzegach . Układać 3 kółka razem od największego do najmniejszego, nacisnąć na środku łącząc tym samym różę aby kółka się skleiły. Smażyć w głębokim tłuszczu najmniejszym kółkiem do dołu na złoty kolor, obrócić , wyjąć delikatnie łyżką i odsączyć na papierze. Do każdej róży nałożyć do środka wiśnie lub konfitury, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy