Karotenowy krem

0 (0 ocen)

Pyszna zupka, która poprawi kondycję naszych oczu :)

Składniki:

  • 800 g obranej dyni (miąższ)
    600 g obranej marchewki (6 średnich sztuk)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    4 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżki oleju
    3 łyżki śmietany 12%
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżeczki oregano suszonego
    1 łyżka curry
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

Karotenowy krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karotenowy krem 1. Czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rordrobnione warzywa, oprószyć curry - chwilę smażyć, ciągle mieszając. Następnie wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 10 min. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię, posiekaną natkę pietruszki, oregano, paprykę słodką i chilli. Gotować jeszcze 15 min. Śmetanę wymieszać z mlekiem i odrobiną płynu z zupy - wlać do całości, wymieszać. Gotować około 5 min. Zupę doprawić wg uznania. Wystudzoną - zblendować.
    Zupę podawać podgrzaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy