Karp w galarecie

0 (0 ocen)

Klasyczne danie na wigilijny stół

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 świeży wyfiletowany karp średniej wielkości (ok. 1 kg)
    włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 1 mały por)

    Składnik dodatkowy:
    1 cytryna

    Składniki robocze:
    kilka ziaren ziela angielskiego
    4-5 listków laurowych
    5 łyżek żelatyny ( porcja na 1 litr wywaru)
    sól, pieprz
    woda

    Dekoracja:
    natka pietruszki, serca i kwiat powstałe z gotowanej marchewki, kilka ciemnych winogron, czerwona cebula, groszek konserwowy, plastry cytryny

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać 1,5 - 2 litrami wody, posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie, posolić i zagotować wywar.
  • 2. Porcje karpia umyć, oczyścić, naciąć skórę w 2-3 miejscach i włożyć do wrzątku z jarzynami. Karpia gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać wyciśnięty sok z cytryny.
  • 3. Rybę odcedzamy, studzimy. Zdejmujemy skórę oraz wyciągamy pęsetą ości. Rybę układamy dekoracyjnie na półmisku, można ją porcjować. Z wywaru przygotowujemy litr galarety. Wywar najpierw odcedzamy, jeśli jest zbyt mętny to kilkakrotnie odcedzamy go przez gazę, dodajemy żelatynę i tężejącą galaretą zalewamy ozdobionego wcześniej karpia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy