Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać 1,5 - 2 litrami wody, posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie, posolić i zagotować wywar.
2.Porcje karpia umyć, oczyścić, naciąć skórę w 2-3 miejscach i włożyć do wrzątku z jarzynami. Karpia gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać wyciśnięty sok z cytryny.
3.Rybę odcedzamy, studzimy. Zdejmujemy skórę oraz wyciągamy pęsetą ości. Rybę układamy dekoracyjnie na półmisku, można ją porcjować. Z wywaru przygotowujemy litr galarety. Wywar najpierw odcedzamy, jeśli jest zbyt mętny to kilkakrotnie odcedzamy go przez gazę, dodajemy żelatynę i tężejącą galaretą zalewamy ozdobionego wcześniej karpia.
Komentarze