Karp w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzwonka karpia w aromatycznym sosie śmietanowym. Kolejna propozycja na wigilijny lub świąteczny stół.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg sprawionego karpia
    Sól morska
    pieprz ziołowy
    Mąka krupczatka
    600 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    6 szalotek
    2 łyżki masła

Karp w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karp 1. Dzwonka karpia oprószam solą i pieprzem ziołowym.
    Panieruję mące krupczatce.
  • karp 2. Rybę obsmażam na maśle, przekładam do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażam szalotki, solę i dodaję śmietanę. Doprawiam do smaku. Sos wlewam do ryby ułożonej w naczyniu.
  • karp 3. Naczynie przykrywam. Wstawiam do piecyka nagrzanego do 200°C zapiekam przez 20-25 minut.
    Rybę podaję na stół w naczyniu, w którym ją zapiekałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy