1.Wodę zagotować z margaryną,stopniowo dodawać mąkę na minimalnym ogniu (mieszać ok 2-3 min ąz zrobi się jednolite gładkie ciasto). Zostawiamy do wystygnięcia. Nastepnie miksując dodajemy po jednym jajku i na koniec proszek do pieczenia. ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (24x35). kazdy placek pieczemy ok 30 min w 220 st.
2.2 szkl mleka zagotowujemy z wanilią. Z pozostałym mlekiem mieszamy żółtka i mąki. Do gotującego mleka wlewamy uzyskana miksturę energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Chwilę pogotować do zgęstnięcia. miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń. gotową masą smarujemy jeden blat ciasta , przykrywamy drugim. mozna posypać cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze