Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

idealny przepis na klasyczną karpatkę

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl wody
    125 g margaryny
    1 1/4 szkl mąki pszennej
    4 jaja
    1 łyzeczka proszku do pieczenia

    krem
    2 i 1/2 szkl mleka
    1 laska wanilii
    po 2 łyżki mąki pszennej i ziemnaczanej
    2 żółtka
    1-2 kostki margaryny
    1/2 szkl cukru

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną,stopniowo dodawać mąkę na minimalnym ogniu (mieszać ok 2-3 min ąz zrobi się jednolite gładkie ciasto). Zostawiamy do wystygnięcia. Nastepnie miksując dodajemy po jednym jajku i na koniec proszek do pieczenia. ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (24x35). kazdy placek pieczemy ok 30 min w 220 st.
  • 2. 2 szkl mleka zagotowujemy z wanilią. Z pozostałym mlekiem mieszamy żółtka i mąki. Do gotującego mleka wlewamy uzyskana miksturę energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Chwilę pogotować do zgęstnięcia. miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń. gotową masą smarujemy jeden blat ciasta , przykrywamy drugim. mozna posypać cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy