Karpatka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na ciasto posiadam od cioci, która jest jego specjalistką :)

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1/2 szkl. wody
    - szczypta soli
    - 1 szkl. maki pszennej
    - 4 jajka

    Krem:
    - 1/2 l mleka
    - 3/4 szkl. cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 kostka margaryny

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagotować z woda i szczypta soli, dodać mąkę i energicznie wymieszać (będzie gęste), zdjąć z palnika. Wystudzić. Wbijać jajka pojedynczo. Ciasto podzielić na 2 części. Każda część piec osobno ok 15-20min w temp 200 st C.
  • 2. Sporządzanie kremu:
    Odlać z mleka 1/2 szkl. (resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym ) i dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę Margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
  • 3. Na placek ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem. Włożyć do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy