Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 min

Szybka, prosta.. A mojego Męża rozkochała w sobie :)

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki
    ciasto:
    - 1 szkl. wody
    - 0,5 kostki masła
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 5 jajek
    Krem:
    - 3 budynie
    - 1 l. mleka
    - 1 op. cukru waniliowego
    - 1 szkl. cukru
    - 50 dag. masła
    - 2 żółtka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę z margaryną, wsypujemy stopniowo mąkę mieszając by nie powstały grudki. Mieszamy do momentu aż ciasto nie będzie się kleić, lecz będzie zwartą kulą. Studzimy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i jajka (pojedynczo) miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek. Będzie cienkie i lepkie. Pieczemy ok 40 min w temp. 180 stopni.
    Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy rozrobiony budyń. Całość wlewamy do gotującego mleka (jak wtedy gdy robimy budyń)
    Po wystudzeniu mieszamy z masłem. Przekładamy masą ciasta i obsypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy