To klasyczne ciasto które warto przygotować samemu o wiele lepiej wtedy smakuje
40 min
Składniki:
Ciasto:
kostka margaryny
2 szklanki wody
2 szklanki mąki
6 jajek
Krem
1 l mleka
3 budynie waniliowe (każdy po 40 g)
2 jajka
4 żółtka
2 op cukru waniliowego
2 szklanki cukru pudru
3 kostki masła
Dodatkowo
tłuszcz i bułka tatra do formy
1.Ciasto: szklankę wody i pół kostki margaryny zagotuj mieszając wsypa 1 szklankę mąki wymieszać na jednolitą masę tak przygotowane ciasto wyłożyć do miski żeby wystygłą i tak samo przygotować drugie ciasto gdy wystygną dodać po 3 jajka do każdej porcji zmiksuj ciasta wyłożyć do dwóch wysmarowany i obsypanych bułką tartą formy piecz 15 min w 200 c
Krem: zagotować mleko jajka żółtka roztrzepać z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym powoli wlewać do gorącego mleka wymieszać aż zgęstnieje ostudzić masło utrzeć z cukrem pudrem powoli dodać wystudzony budyń zmiksować upieczone placki przełożyć kremem przed podaniem schłodzić
Komentarze