Karpatka

0 (0 ocen)

  • 40 min

To klasyczne ciasto które warto przygotować samemu o wiele lepiej wtedy smakuje

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    kostka margaryny
    2 szklanki wody
    2 szklanki mąki
    6 jajek
    Krem
    1 l mleka
    3 budynie waniliowe (każdy po 40 g)
    2 jajka
    4 żółtka
    2 op cukru waniliowego
    2 szklanki cukru pudru
    3 kostki masła
    Dodatkowo
    tłuszcz i bułka tatra do formy


Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: szklankę wody i pół kostki margaryny zagotuj mieszając wsypa 1 szklankę mąki wymieszać na jednolitą masę tak przygotowane ciasto wyłożyć do miski żeby wystygłą i tak samo przygotować drugie ciasto gdy wystygną dodać po 3 jajka do każdej porcji zmiksuj ciasta wyłożyć do dwóch wysmarowany i obsypanych bułką tartą formy piecz 15 min w 200 c
    Krem: zagotować mleko jajka żółtka roztrzepać z cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym powoli wlewać do gorącego mleka wymieszać aż zgęstnieje ostudzić masło utrzeć z cukrem pudrem powoli dodać wystudzony budyń zmiksować upieczone placki przełożyć kremem przed podaniem schłodzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy