Karpatka

0 (0 ocen)

pyszne i proste ciasto z kremem budyniowym

Składniki:

  • 2 szkl mąki tortowej
    10 jajek
    1 margaryna Kasia
    2 szkl wody

    1 l mleka
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru
    4 budynie waniliowe Winiary z cukrem
    1 kostka margaryny Kasi
    2 łyżki mąki


    Blaszka 37/ 42

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę , dodać : margarynę , i wszystko rozpuścić .Gdy składniki będą płynne wsypać powoli mąkę energicznie mieszając aż powstanie gęste ciasto.
  • 2. Ciasto odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Budyń wymieszać z 2 łyżkami mąki i cukrem , ugotować budyń na litrze mleka .
  • image-0bkswwl 4. Zimny budyń utrzeć z 1 kostką margaryny oraz cukrem waniliowym.
  • image-1ntwbn7 5. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem około 5 minut .
  • image-13sy3d8 6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , papier troszkę przesmarować margaryną wtedy ciasto się nie przyklei .
    Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki .
  • image-13odfg6 7. Piec w temp 190 st około 35 minut ( ja piekę z termoobiegiem )
  • image-26lpj65 8. Przestudzone placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy