karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Karpatka - klasyczna, z ciasta parzonego. Pyszna i delikatna. Idealne na święta czy rodzinne uroczystości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 1 szkl. mąki pszennej
    - 1 szkl. wody
    - 125 g masła
    - 5 dużych jajek

    Składniki na masę:
    - 2 budynie waniliowe (duże)
    - 5 szkl. mleka
    - 250 g masła
    - 2 łyżki cukru

    Wymiary formy: 21x33,5

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i masło wrzucić do rondelka podgrzewać do momentu kiedy masło się całkowicie rozpuści - doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i energicznie ucierać do momentu powstania gładkiej, elastycznej masy, która będzie odchodziła od ścianek rondelka. Powstałą masę wystudzić.
  • 2. Do przestudzonej masy po kolei wbijać jajka i miksować dokładnie po każdym dodaniu. Ciasto będzie klejące i gładkie. Podzielić je na 2 części.



  • 3. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć 1 część ciasta, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach C przez ok. 20 - 25 minut (na złoty kolor). W ten sam sposób upiec 2 część ciasta.



  • 4. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość mąki (zamiast wymaganych 6 dałam 5) i wystudzić. Masło wraz z cukrem utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.




  • 5. Blaty ciasta przełożyć kremem i schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy