1.Ciasto: Margarynę rozpuścić w wodzie. Dodać sól, proszek do pieczenia, wsypać mąkę. Masę zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” . Ciasto ma odchodzić od ścianek.
Do delikatnie przestudzonego dodawać po jednym jajku .Ucierać pałką około 15 min.
Dwie blaszki ( 24x36 cm) nasmarować tłuszczem, a następnie oprószyć mąką. Ciasto podzielić na połowę i wyłożyć na przygotowane foremki.
Piec każde w 180°C przez 20 min. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę piecyka na 170°C.
Po upieczeniu blaty „karpatkowe” przełożyć kremem
2.Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę zmieszać z mąką , cukrem waniliowym i żółtkami. Ugotować budyń i przestudzić. Utrzeć masło, dodać stopniowo budyń, a na końcu alkohol do smaku. Przełożyć blaty karpatkowe.
Komentarze