1.Zagotować wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypać mąkę i gotować do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka i zwijać w kulkę.
2.Do lekko wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć do formy (24 cm x 36 cm). Dla łatwiejszego rozkładania posmarować łyżkę olejem. Ciasto piec 15 minut w temp. 220 stopni, później 20 minut w temp. 180 stopni.
3.Ugotować budyń na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło utrze na puch, dodawać ostudzony budyń i aromat.
4.Krem waniliowy wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim, lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia.
Komentarze