KARPATKA

0 (0 ocen)

Nadaję się na każdą okazję

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    pół kostki margaryny
    5 jaj
    półtorej lyżeczki proszku do pieczenia
    polewa czekoladowa

    Masa
    pół litra meka
    4 żółtka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    cukier waniliowy

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z margaryną zagotować. Zestawić wrzący płyn z ognia i wsypać mąkę mieszając energicznie, żeby nie było grudek. Masę gotować około 10 minut na małym ogniu, stale mieszając, a następnie wystudzić. Dodać ubite zmiksowane jajka i proszek do pieczenia. Całośc wymieszać wylać na blachę i piec w temperaturze 250 stopni celcjusza przez 35-40 minut. Po wystudzeniu placek przekroić i przełożyć masą. Ciasto polać czekoladą

    MASA

    Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wszystkie składniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać wystudzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy