karpatka

0 (0 ocen)

uwielbiam ciasta z kremem

Składniki:

  • CIASTO 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 4 jaja KREM 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń 1 szklanka cukru 1 kostka masła

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, energicznie mieszać i prażyć, aż do momentu kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję. (Robić to najlepiej przez ok. 4-5min). Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku, miksując na najwyższych obrotach przez 5min. Podzielić ciasto na 2 części. Wyłożyć na 2jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 20min w temp 200stopni, a później temp. zmniejszyć do 150stopni i piec ok 20min. Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń. Przygotowaną masą przełożyć placki. Obsypać cukrem pudem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy