Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na smaczną karpatkę z kremem budyniowym:)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka wody
    125g margaryny
    1 szklanka mąki
    5 jaj

    KREM:
    500ml. mleka
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wodę i margarynę zagotować.Dodać mąkę i odstawić.Po ostygnięciu zmiksować dodając po jednym jajku.
    Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w 220 stopniach.
    Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru. Z pozostałym mlekiem rozrobić 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki mąki zwykłej.Gotować jak budyń. Gotowe ciasto posmarować kremem budyniowym i przykryć druga warstwą. gotowe ciasto posypac cukrem pudrem.
    Przygotowanie około 30 minut oraz czas oczekiwania to także 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy