Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

łatwe ciasto do kawy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    1/2 kostki palmy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4-5 jajek
    szczypta soli
    krem
    1 kostka palmy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 cukry waniliowe
    3/4 szklanki cukru

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karpatka 1. Na gotującą wodę wrzucić palmę a następnie dodać mąkę. Gotować chwilę energicznie mieszając tak aby się nie przypaliło, pozostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto zmiksować dodając po kolei jajka, na końcu dodać proszek do pieczenia i sól. Powstałą masę podzielić na 2 części Piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce o wym. 36x25 cm. w temp 180 stopni ok 40 minut.
    Krem: do garnka wlać 2 szkl. mleka, dodać cukier, cukier waniliowy, obie mąki . wszystkie składniki zagotować i mieszać tak długo aż masa zgęstnieje, pozostawić do ostygnięcia. Następnie budyń zmiksować z margaryną. Upieczone ciasta przełożyć kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy