Kartoflak

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Przepis dostałam od dziadka. Wielbiciele zapiekanek będą nim zachwyceni.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 2kg ziemniaków
    1 średni wędzony boczek
    4 cebule
    sól
    pieprz
    olej

Kartoflak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce, na najdrobniejszych oczkach(jak na placki ziemniaczane). Z utartych ziemniaków odciskamy wodę. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy przesmażony z cebulką boczek, razem z tłuszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachy naoliwiamy olejem i nagrzewamy. Na nagrzane blechy wylewamy ziemniaki. Ziemniaki po wierzchu delikatnie smarujemy olejem, aby się nie wysuszyły. Pieczemy 1,5h w temperaturze 180C.

Porady

Można również zrobić kartoflaka bez boczku, wtedy do ziemniaków trzeba dodać trochę oleju. Kartoflak najlepiej smakuje pieczony w kaflowym piecu. Ja uwielbiam kiedy kartoflak jest lekko przypieczony i ma chrupiącą skórkę;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy