Kartoflańce z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie jest potwierdzeniem tego iż ,,siła tkwi w prostocie,,. Z kilku nieskomplikowanych składników można stworzyć na prawdę pyszny posiłek.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (po obraniu)
    2 ćwiartki z kurczaka
    duża cebula
    4 jajka
    płaska łyżka przyprawy do kebaba
    sól,pieprz,olej
    bułka tarta

Kartoflańce z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie rozgniatamy dokładnie tłuczkiem i przekładamy do dużej miski.
  • 2. Ćwiartki z kurczaka obgotowujemy około 15 minut, następnie obieramy z kości, kroimy na małe kawałki (razem ze skórą) i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy przyprawą do kebaba i ewentualnie solą i pieprzem, według smaku.
  • 3. Ziemniaki mieszamy z mięsem, dodajemy posiekaną i zrumienioną cebulę oraz jajka. Doprawiamy do smaku i zagęszczamy masę bułką tartą według uznania.
  • 4. Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy podłużne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 5. Podajemy z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy