1. Marchew i pietruszkę obrać oraz pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dodać obrany seler i liście laurowe, 1 łyżeczkę jarzynki, zalać 1,5 litra wody i postawić na gazie, aby się zagotowało.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę
2.po zagotowaniu się wody dołożyć je do garnka i gotować do miękkości w tym czasie podsmażyć na maśle pokrojoną drobno cebulę oraz kiełbasą pokrojoną w kostkę
po zrumienieniu przełożyć do garnka z gotującą się zupą, dosypać 1 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
3.Do miski wsypać mąkę dodać jajko, olej oraz szczyptę soli i szczyptę sody, dolać niewielką ilość wody i zagnieść z tego ciasto troszkę twardsze od ciasta na pierogi. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione to palcami odrywać z niego malutkie kluseczki
które dodać do zupy jak ziemniaki będą całkiem miękkie. Kiedy kluseczki wypłyną do góry zupa jest już w zasadzie gotowa teraz tylko trzeba ją doprawić do smaku, solą, pieprzem i ja dodaję troszkę maggi bo lubię jak podkręca smak zupy.
Komentarze