Kartoflanka

0 (0 ocen)

Zupa która smakuje najlepiej kiedy jest bardzo, bardzo gorąca.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 liście laurowe
    1/2 cebuli
    30 dag kiełbasy
    2 łyżki masła
    dodatkowo:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju

Kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0744vt3 1. Marchew i pietruszkę obrać oraz pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dodać obrany seler i liście laurowe, 1 łyżeczkę jarzynki, zalać 1,5 litra wody i postawić na gazie, aby się zagotowało.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę
  • image-12779eh 2. po zagotowaniu się wody dołożyć je do garnka i gotować do miękkości w tym czasie podsmażyć na maśle pokrojoną drobno cebulę oraz kiełbasą pokrojoną w kostkę
    po zrumienieniu przełożyć do garnka z gotującą się zupą, dosypać 1 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
  • image-0icxy4j 3. Do miski wsypać mąkę dodać jajko, olej oraz szczyptę soli i szczyptę sody, dolać niewielką ilość wody i zagnieść z tego ciasto troszkę twardsze od ciasta na pierogi. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione to palcami odrywać z niego malutkie kluseczki
    które dodać do zupy jak ziemniaki będą całkiem miękkie. Kiedy kluseczki wypłyną do góry zupa jest już w zasadzie gotowa teraz tylko trzeba ją doprawić do smaku, solą, pieprzem i ja dodaję troszkę maggi bo lubię jak podkręca smak zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy