kartoflanka z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Prosta zupa warzywna z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
    2 marchewki
    2 - 3 łodygi selera naciowego
    gałązka lubczyku
    szalotka
    papryczka chili

    łyżka masła

    łyżka przyprawy uniwersalnej, najlepiej domowej
    pieprz ziołowy
    sól himalajska
    pieprz czarny
    kilka przetartych ziaren kolendry
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego

    1,5 litra rosołu lub wody
    pół szklanki wiejskiej śmietany

    na każdą porcję jajko sadzone

    liście selera naciowego do posypania

Kartoflanka z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojoną na plasterki szalotkę i chili. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Posypujemy przyprawą uniwersalną. Dodajemy liść i ziele angielskie oraz kolendrę. Dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Dodajemy pokrojone łodygi selera. Zalewamy rosołem lub wodą i gotujemy aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Zalewamy śmietaną dodajemy resztę przypraw oraz lubczyk doprowadzamy do zagotowania.
  • 2. Porcję zupy podajemy z jajkiem sadzonym i posypane liśćmi selera naciowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy