Kartoflanka z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Moja młodsza siostra, która uwielbia pichcić, podsuwała mi czasem ciekawe przepisy. Pod jej kierunkiem zaczęłam gotować dla siebie i męża Pawła.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 25 dag leśnych grzybów (koźlarzy, podgrzybków, borowików, kurek)
    ● 60 dag ziemniaków
    ● 3 marchewki
    ● po kawałku selera i pora
    ● mała pietruszka
    ● 3 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● kminek
    ● pieprz
    ● majeranek
    ● natka pietruszki
    ● 3-4 ząbki czosnku
    ● 1/4 główki włoskiej kapusty
    ● przyprawa uniwersalna

Kartoflanka z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z leśnymi grzybami 1. Grzyby oczyszczamy i kroimy
    w dość duże kawałki. Ziemniaki,
    marchewki, pietruszkę i selera
    obieramy i myjemy. Kroimy
    w kostkę, a pora w paski. Z kapusty
    usuwamy wierzchnie liście, szatkujemy. Grzyby i warzywa
    gotujemy na małym ogniu
    w 2-3 szkl. wody ok. 35 minut.
  • Kartoflanka z leśnymi grzybami 2. Na patelni roztapiamy masło,
    wsypujemy mąkę i energicznie
    mieszamy. Dodajemy
    chochlę zupy.
  • Kartoflanka z leśnymi grzybami 3. Zasmażkę wlewamy do zupy,
    doprawiamy pieprzem, majerankiem
    i kminkiem. Gotujemy
    jeszcze ok. 5 minut. Natkę
    myjemy, osuszamy i siekamy.
    Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Wsypujemy
    z natką do zupy i doprawiamy
    przyprawą uniwersalną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy