Kartoflanka z prośniankami

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca , prosta kartoflanka na domowym rosole ze szlachetnymi grzybami - prośniankami.Grzyby te pojawiają się w okresie listopad - grudzień. Nadają najprostszej zupie oryginalnego , nie powtarzalnego smaku , koloru i aromatu.

Składniki:

  • 2 l. rosołu
    1 kg. ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 kg. prośnianek ( gąsek)
    2 łyżki majeranku
    sól , pieprz

Kartoflanka z prośniankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • prośnianki ( gąski) 1. Prośnianki dokładnie oczyścić , przepłukać pod bieżącą wodą.
    Zagotować ,odcedzić i opłukać.
  • 
Kartoflanka z prośniankami 2. Warzywa obrać , umyć.
    Ziemniaki pokroić w dużą kostkę.
    Marchew z pietruszką w małą kosteczkę.
    Rosół zagotować , dodać warzywa oraz grzyby.
  • 
Kartoflanka z prośniankami 3. Gotować do miękkości warzyw na wolnym ogniu.
    W między czasie doprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
    Zupę podawać gorącą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy