Kartoflanka z soczewicą

0 (0 ocen)

Aromatyczna, sycąca i bardzo pożywna zupa.

Składniki:

  • 1) 8 dużych ziemniaków
    2) 2 żeberka
    3) 3 marchewki
    4) seler
    5) pietruszka
    6) cebula
    7) 250 g kiełbasy
    8) 250 g wędzonego boczku
    9) 120 g soczewicy
    10) cząber, tymianek, majeranek
    11) sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej

Kartoflanka z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
  • 2. Umyte żeberka zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy seler, pietruszkę oraz marchewkę i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
  • 3. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy soczewicę.
  • 4. Boczek, kiełbasę oraz cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do zupy.
  • 5. Na koniec do zupy dodajemy soczewicę oraz przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek i tymianek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy