Kasza gryczana

0 (0 ocen)

  • 20 min

kaszę przygotowaną w ten sposób podaję z wątróbką, rodzynki przełamują jej goryczkę

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szkl kaszy gryczanej, 1 l wody, szczypta soli, 1/2 szkl orzechów włoskich, 1/4 szkl rodzynek, 3 łyzki oleju lub oliwy

Kasza gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w garnku zagotowujemy wodę, następnie wsypujemy do niej opłukaną kaszę. Całośc gotujemy na średnim płomieniu do czasu aż się zagotuje. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 min. Po wyłączeniu ognia czekamy jeszcze 10 min (kasza musi byc pod przykryciem) i solimy do smaku, nastepnie mieszamy z posiekanymi orzechami, rodzynkami i oliwą.

Komentarze

Podobne przepisy