kasza jaglana na słodko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ostatnio kupiłam kaszę jaglaną i eksperymentuje, nie mogę się nadziwić, że tak smaczna kasza jest przez nas trochę zapomniana :)

  • 30 min

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
    400 ml mleka + 250 ml wody
    łyżka masła
    2 jabłka
    cynamon
    cukier

Kasza jaglana na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28cnyep 1. Kaszę przepłucz kilka razy gorąca wodą, aby nie była gorzka. Mleko zagotuj z wodą, łyżką masła i cukrem (ilość według uznania – ja daję czubatą łyżkę), dodaj do niego kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko około 20 minut.
  • image-0dg9jfe 2. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, Włóż do rondelka, podlej wodą i przysmażaj aż staną się miękkie (ja lubię gdy jeszcze chrupią), posyp cynamonem.
  • image-158x2n9 3. Ugotowaną kaszę odcedź, dodaj jabłka wraz z cynamonem. Nie wylewaj soku, który się wytrącił podczas smażenia jabłek – podlej nim kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Porady

kaszę jaglaną można jeść na ciepło lub zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy